ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΜΚΟ ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ

 

Την Παρασκευή 31 Αυγούστου, η διοίκηση της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση προχώρησε αιφνιδιαστικά σε εκδικητικές απολύσεις δύο εργαζομένων του τμήματος Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων. Στη συνέχεια, σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης των υπολοίπων εργαζομένων του ίδιου τμήματος, απέστειλε μια ασαφή επιστολή με την οποία απείλησε πως θα προχωρήσει άμεσα στις απολύσεις τριών ακόμα εργαζομένων.


Οι παραπάνω πρακτικές εκδικητικότητας, τρομοκράτησης, εκβιασμού και ασυνέπειας της ΜΕΤΑδρασης δεν μας είναι άγνωστες αφού πρόσφατα αντιμετωπίσαμε την ίδια κατάσταση και στη ΜΚΟ Άρσις, με τη διοίκηση να προβαίνει σε δύο εκδικητικές απολύσεις μελών του υπό σύσταση σωματείου μας (ο ένας συνάδελφος μάλιστα είναι και μέλος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής). Δεν είναι άγνωστες, εξάλλου, ούτε για τη ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση, η οποία έχει ήδη καταδικαστεί τελεσίδικα για παραβίαση της ασφαλιστικής και εργατικής νομοθεσίας, μετά την εκδικητική απόλυση εργαζόμενης διερμηνέα και μέλος του ΣΒΕΜΚΟ το 2013. Συγκεκριμένα, η απόλυσή της κρίθηκε άκυρη, ενώ το δικαστήριο υποχρεώνει τη ΜΚΟ σε καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, μισθών υπερημερίας και επαναπρόσληψη της εργαζόμενης. Ακόμη, εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης εργαζόμενης στο τμήμα Συνοδειών Ασυνόδευτων Ανηλίκων, που εργαζόταν στη ΜΕΤΑδραση για σχεδόν 5 χρόνια καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες της ΜΚΟ, χωρίς ασφάλιση (με τίτλο κτήσης).
Καταγγέλλουμε τις εκδικητικές απολύσεις των δύο εργαζομένων του τμήματος Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση, που μοναδικό στόχο έχουν να προλάβουν τη δυναμική αντίδραση των εργαζομένων απέναντι στην επικείμενη εργοδοτική επίθεση που έρχεται, τρομοκρατώντας ταυτόχρονα τους υπόλοιπους και περνώντας το σαφές μήνυμα πως όποιος δεν συμμορφώνεται, θα απομακρύνεται. Καταγγέλλουμε τις απειλές και τους εκβιασμούς της διοίκησης απέναντι στους εργαζομένους της για μαζικές απολύσεις και την ανεύθυνη στάση της σχετικά με τις θέσεις εργασίας τους, την ίδια στιγμή που η ίδια σχεδιάζει ιδιωτικά κερδοσκοπικά προγράμματα με στόχο να αποφύγει να αναμετρηθεί με τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζομένους. Καταγγέλλουμε τον εργασιακό
μεσαίωνα που προσπαθούν να μας επιβάλλουν και δηλώνουμε ρητά πως θα μας βρουν απέναντί τους μέχρι το τέλος.
Απαιτούμε:
Την άμεση ανάκληση των εκδικητικών απολύσεων των δύο εργαζομένων στο τμήμα Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων.
Να μην προχωρήσει η διοίκηση στις απολύσεις των τριών εργαζομένων, όπως έχει απειλήσει.
Την άμεση έγγραφη διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων του ίδιου τμήματος που έχουν απειληθεί με μαζικές απολύσεις τους επόμενους μήνες. Την άμεση διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων που απασχολούνται στη ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση και έχουν έμμεσα απειληθεί πως θα επηρεαστούν από την ολοκλήρωση συγκεκριμένων προγραμμάτων της ΜΚΟ το επόμενο χρονικό διάστημα.
Καμία εκδικητική απόλυση σε ΜΚΟ.
Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στους/ις απολυμένους/ες συναδέλφους/ισσες καθώς και σε όσους/ες καθημερινά βιώνουν στον εργασιακό τους χώρο την εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία.

Υπό σύσταση Σωματείο Εργαζομένων στη ΜΚΟ Άρσις